אחד ספרי הרפואה העתיקים ביותר הוא "ספר הקיסר הצהוב" והוא בעצם מדריך התנהלות נכונה לפי העונות , מה ללבוש, מתי לישון ולקום, איזה פעילות גופנית מתאימה לעונה, אפילו איך מומלץ לאסוף את השיער וגם כמובן מה מומלץ לאכול.
הרפואה הסינית שמה דגש על מניעת מחלות, מתוך הבנה שקל יותר למנוע מחלה מאשר לטפל במחלה קיימת.
ישנה התבוננות בטבע, בחילופי ושינויי העונות והבנה שאותם שינויים חלים גם על האדם כחלק מהטבע.
אם נבין מה נכון לגופינו בכל עונה, יהיו לנו כלים שיאפשרו לנו לשמור על בריאות אופטימלית בכל השנה.
באביב ובקיץ
החום דומיננטי ואנרגיות האדמה עולות ומתבטאות בתהליכים של נביטה, צמיחה פריחה והבשלת פירות. החיות מקיצות משנת החורף והעולם שופע פעילות.
בסתיו ובחורף
הקור דומיננטי ואנרגיות האדמה מתכנסות ויורדות למטה. הפירות נושרים מהעצים, נרקבים, והזרעים נטמעים באדמה. החיות מתכנסות לשנת החורף והכל מואט.
אם נתבונן באדם נראה תהליכים מקבילים
אביב וקיץ – עונות מאופיינות בהרבה עשייה, תנועה, וניצול שעות היום הרבות לפעילות.
בחורף ובסתיו – שעות היום מתקצרות, אנשים מתכנסים בבית וממעיטים בפעילות.
גם לטעמים יש יכולת להניע ולשנות את כיוון האנרגייה בגוף
למשל – מלוח – מקרר ומוריד את האנרגיה למטה
מתוק – מעגן
חריף -מחמם ומניע את האנרגייה
חמוץ – מכוון את הצ'י פנימה ומעלה.
מר – מקרר ומוריד אנרגייה מטה.
באביב ,הצ'י, – האנרגיה בגוף מתרחבת וזורמת בחופשיות.
האביב הוא זמן של התחלות חדשות, מימוש רעיונות יצירתיים וזמן מצויין להפעיל את הגוף.
באביב מומלץ לצרוך טעמים כמו מתוק וחריף וגם לשלב מעט חמוץ.
שיטת הכנת המזון צריכה להיות בישול קצר על להבה גבוהה – הקפצת מזון. הנבטת זרעים מומלצת .
מומלצת צריכת מזון שמתעכל מהר יותר – יש לצרוך יותר פירות וירקות טריים, עלים ירוקים,שעועית ירוקה, שעועית מאש (הרבה ירוק) קינואה , עדשים כתומים וחלבונים מהחי שמתעכלים מהר יותר כמו דגים.
תבלינים מומלצים – קימל, בזיליקום, שומר, עירית, בצל ירוק, רוזמרין.
קיץ זו עונת השפע , עונה להנאה וחגיגת החיים!
הגוף דורש תנועה ופעילות מרחיבת לב – טיולים בחיק הטבע, משחקים , ריקוד, פעילות שמשלבת תנועה והנאה .
הטעמים המתאימים לעונה הם מתוק וחריף – טעמים יאנגיים יותר באופי שלהם. וגם נוסיף את הטעם המר שמחזק את האיברים שקשורים לעונה – לב , מעי דק ומעטפת לב.
בדומה לאביב,גם בקיץ מומלץ לבשל את המזון זמן על אש גבוהה -הקפצה ולצרוך הרבה מזן טרי וקל לעיכול.
בקיץ מזיעים הרבה- זאת דרך הגוף לקרר את עצמו ולכן חשוב לשתות הרבה. בהזעה הגוף מאבד הרבה מינרלים חיוניים שנוכל לספק חזרה לגוף דרך אכילת מגוון ירקות עליים ודגנים מונבטים.
עדיף להשתמש בעלים של הצמח ולא בשורש (שמתאים יותר לסתיו ולחורף).
מזונות כמו – חסה ומלפפונים יעזרו בקירור הגוף.
מזונות קיץ נוספים – אבטיח, מלון, מישמש, אפרסק, אספרגוס, נבטים , תירס, פטריות לבנות, תרד, שעועית מש, טופו, אצות, מנטה, נענע ועוד..
דגים ומאכלי ים נחשבים מזונות מקררים לעומת בשר בקר, כבש ועוף שנחשבים למזון מחמם.
תבלינים מומלצים- בצל ירוק, שמיר, מנטה ופלפל לבן.
להפחית – ולהמעיט במזונות חמוצים ומלוחים – כי הם סותרים את זרימת האנרגיה – החוצה – שמאפיינת את הקיץ .
טעמים אלה – מושכים את האנרגיה פנימה ולמטה (בעונות אחרות הם דווקא מומלצים).
להמעיט באכילת מזון שזמן העיכול שלו ארוך – מטוגן, שמן מאוד, בשרים.
חשוב לא לצרוך יותר מדי מזונות קרים בטמפרטורה – גלידות משקאות קרים – כדי לא להחליש ולפגוע במערכת העיכול , שצריכה קצת חמימות גם בקיץ.
סתיו – הזמן בו הגוף מתחיל בהתכנסות לפני החורף
שעות האור מתחילות להתקצר וכך גם הפעילות.
סתיו היא תקופה שבה קל לשחרר, להרפות מדברים שמטרידים אותנו, לשחרר רגשות אשם וחרטות ולהמשיך הלאה.
מעניין שביהדות יום הכיפורים חל בעונה הזאת.
האיברים הקשורים בעונה הם -ריאות ומעי גס, כדי לחזק אותם מומלץ לעשות תרגילי נשימה ולצרוך פרוביוטיקה לחיזוק פלורת המעיים.
העור ברפואה הסינית, נחשב ל"ריאה שלישית" – יש קשר חזק בין האיברים.
סתיו היא עונת היובש – העור נוטה להתייבש וחשוב להרבות בנוזלים לשמירה על העור ופעולת מעיים מאוזנת.
נוזלים בטמפרטורת החדר או שתייה חמה.
לטעם החריף יש יכולת לחזק ריאות ולסלק ליחה – אבל צריך לצרוך אותו בכמויות קטנות.
לטעם החמוץ – יש יכולת ספיחה ומרכוז – בדומה להתכנסות שמאפיינת את הסתיו. החמוץ מסייע בהגברת יכולת המיקוד המחשבתית וההתכנסות המנטלית פנימה.
מספיק כמויות קטנות ממנו – ירקות מוחמצים,פירות חמוצים,לחם שאור, שעועית אזוקי, חומץ לימון…
הטעם המר והמלוח – מניעים את האנרגיה פנימה ומטה – מומלץ להתחיל לשלב אותם ככל שמתקרבים לחורף.
מזונות מתאימים לעונה – דייסות , מרקים המעשירים את הגוף בנוזלים. להמעיט במזונות יבשים מאוד כמו טוסטים בייגליה וכדומה.
להרבות באכילת ירקות שורש, קטניות בשרים וזרעים.
ירקות העונה – סלק, ברוקולי, כרוב כרובית, גזר,שומר, קולורבי, כרישה,סלרי, פטריות, בצל, שום פלפל, תפוח אדמה דלעת.
פירות – תפוחים, אגסים, פירות הדר -( לא יותר מדי כי גורמים לליחה).
חורף – זמן להתבוננות פנימה ולפיתוח מודעות עצמית
האיברים הקשורים לעונה – כליות ושלפוחית השתן – כדי לחזק אותם צריך לאזן את צריכת המלוח – מעט ממנו מחזק ויותר מדי ממנו – יחליש.
מומלץ להימנע מפעילות גופנית בחוץ – להמנע מהזעה ורוח קרה – הזעה פותחת את הנקבוביות והרוח הקרה יכולה לחדור פנימה וליצור מחלה.
שיטת הכנת המזון – בישול לאורך זמן על להבה קטנה
מזונות מומלצים – מרקים, תבשילי קדרה, דייסות , בשרים ומזונות מעט שמנים יותר שזמן עיכולם ארוך יותר – נחשבים מחממים.
ירקות ופירות עונתים כמו בסתיו.
תבלינים מומלצים – שום, ג'ינג'ר, קינמון .
בחורף רעבים יותר – זאת דרך הגוף להתחמם, דרך המזון, אם נתן לגוף את המזון המחמם, הנכון לעונה נהייה פחות רעבים ולא נעלה הרבה במשקל שמאוד מאפיין את החורף.
תרופה ביתית מעולה להתקררות – חוויג' קפה – חצי כפית בכוס מים רותחים 3-4 כוסות ביום. (לשלבים הראשונים של הקור והצמרמורות).
שילוב מנצח למחלות חורף – GSE – תמצית זרעי אשכוליות וויטמין C עם אבץ.
ברוכים הבאים
לפעמים אנחנו יוצאים מאיזון או סובלים מכאבים , מתחים שיוצרים אי שקט או כאבי בטן. לפעמים הילד/ה חולה שוב ושוב או המתבגר/ת קצת חרד/ה , לפעמים השינה לא טובה ואיכותית או שנתפס הגב, הצוואר או הכתף כואבת.
ואני כאן, תמיד שמחה לעזור דרך דיקור סיני, ביומגנטיקה , שונישין – לטיפול בילדים
נטורופתיה – תזונה נכונה , כוסות רוח וכלים נוספים במידת הצורך.
בפגישה הראשונה אני עושה אבחון מפורט ומתחילה בטיפול המשולב לפי מה שנכון ומתאים למטופלים ולמטופלים היקרים שלי ומלווה אותם ואותן בכל הדרך לאיזון.
טיפול בנשים
אני מאוד אוהבת לטפל בנשים ונערות, במשך כל שנות עבודתי נתקלתי שוב ושוב בחוסר האונים של מטופלות לקבל טיפול ומענה לבעיות שלרפואה הקונבנציונלית אין תמיד מענה.
למשל, תופעות קדם ווסתיות – כאבים בחזה, כאבי ראש ואפילו מגרנות, עצבים ומתח, רגישות יתר ועוד.
בעיות פיריון מסוימות, כאבים בזמן ביוץ ובזמן קיום יחסים.
בעיות בזמן מחזור – כאבים חזקים, דימום מוגבר או אפילו מחזור שמפסיק בלי סיבה .
לכל אלה ועוד יש טיפול , הסבר ומענה דרך הרפואה הסינית.
טיפול בילדים
ילדים וילדות , מגיל 0-12 הם לא "אנשים קטנים" הם עולם קסום בפני עצמו.
הטיפול בילדים שונה מאוד מטיפול במבוגרים.
ילדים חולים יותר וזה לא פשוט כהורים אבל חשוב מבחינת התחזקות מערכת החיסון. אבל מתי מחלה היא "תקינה" ומתי מתחילה חולשת מערכת החיסון? את זה אני מאבחנת ע"י תשאול , מגע, אבחון ביומגנטי וכמובן גם שונישין בעזרת שיתוף פעולה עם ההורים אפשר לראות תוצאות מופלאות בזמן קצר ולתת לילדים שלנו את העוצמה הפיזית והרגשית ולתמודד עם העולם .